telegraaf
VROM_001 VROM_002
    Minister Ella Vogelaar VROM  -  Ali Rabarison- v.d. Laan                       Kees Boon   Drukkerij Boon H.N. Werkman - BuG
VROM_003 VROM_004
       Kees Boon - Minister Ella Vogelaar - Willem v.d. Sluis                    Persvoorlichting - Minister Ella Vogelaar - Afdelingshoofd
       Foto's Harma Delger  

Korte samenvatting uit de brief van 
de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie, Ella Vogelaar. (19 oktober 2007)

"Op 12 juni ontving ik van u uw boek 'Mijn kant. Ik heb u toen beloofd erop te reageren, dat wil ik hierbij graag doen,(...)omdat ik uw bedoelingen met 'MIJN KANT'waardeer. Wat mij met name aansprak, is dat u beschrijft hoe een relatie tussen een autochtoon en een allochtoon kind zich ontwikkelt en hoe ze ontdekken dat er van de gangbare stereotypen niet veel overblijft als je elkaar leert kennen."

"(...) Ik heb het boek in n ruk uitgelezen en vond het een spannend verhaal met een duidelijke boodschap."

"(...) 'MIJN KANT' blijft in mijn ogen een spannend boek, dat de lezers de ogen kan openen voor het feit dat mensen vaak anders zijn dan je op grond van heersende opvattingen denkt.(...)"

Ella Vogelaar's oudste kleindochter (13 jaar).
"(...)Voor haar is omgang met kinderen van allochtone afkomst dagelijkse praktijk. Haar beste vriendinnen zijn Marokkaans en Turks, en deze twee vriendinnen hebben nogal alledaagse problemen. Ze geeft u in overweging om, als u over dit thema nog een keer wilt schrijven, bijvoorbeeld een hoofdpersoon te introduceren die twijfels heeft over haar geloof. Want dt komt ze wel tegen in haar omgeving.(...)"
Recensie van drs. Leni Hof-Hoogland
Asser Courant 
(mei 2007)

(...) 'Mijn Kant - Iedereen heeft een geheim' - zoals de titel luidt, is bedoeld voor de jeugd vanaf 10 jaar, maar ik vond het als volwassene ook zeer het lezen waard.

Aan de hand van zijn dagboek worden de belevenissen beschreven van Willem Kant, van zijn tiende tot zijn vijftiende jaar. Hij heeft het niet getroffen met zijn familie: zijn moeder is aan de drugs en zijn vader drinkt. En hij kan niet overweg met zijn oudere zus, maar dat wordt later beter.

Het intrigerende is dat hier sprake is van omgekeerde integratie. Willem woont in een buurt met hoofdzakelijk moslims en op school zit hij ook tussen moslimkinderen.

Aanvankelijk hebben Willem en zijn vader een geweldige hekel aan moslims, maar dat verandert radicaal als Willem verliefd wordt op een moslimmeisje in zijn klas, Meryem. Ook zijn vader trekt helemaal bij, vooral als zijn niet zo geliefde schoonmoeder met de opa van Meryem omgaat.

Willem is zowel naef als slim. Naef op het gebied van de seks, maar slim als het om het halen van goede cijfers gaat. Hij haalt de antwoorden voor de Cito-toets van een illegale site op internet. En hij heeft een levendige fantasie, die in zijn dagboek terugkomt in vaak absurde dag- en wensdromen.

Bij zijn zus kan hij geen kwaad meer doen als hij - nadat hij heeft gehoord dat zij lesbisch is - en eenmaal weet wat dat betekent, uit naam van zijn zus gaat chatten met een lesbisch meisje, dat hij op zijn vijftiende verjaardag uitnodigt.

Integratie, identiteit en (homo)seksualiteit komen op een onnadrukkelijke wijze aan de orde. De verrassende inhoud heeft ook veel humoristische trekjes en dat maakt het boek zeker de moeite van het lezen waard.

Het laat zich door de jeugd gemakkelijk lezen, maar zoals ik al aangaf, volwassenen zullen het ook zeer waarderen. (...)

vorige